Dining Room

IMG_9909After many months of working on different parts of our home, we have finally finished our dining room. It was difficult to figure out what to do with the flow of this space at first, because it is not a room in and of itself. The living room steps up into this dining room, and the kitchen is visible from both. Our goal with the design of the dinning room was to form a transition from the richer dark woods of the living room, to the lighter rougher textures that will one day be in our kitchen. Though this is a fairly small room, it included many individual projects such as the staining and upholstering of our chairs.

IMG_9906We had intended on simply purchasing a bar cabinet online, but when it arrived, the wood turned out to be significantly redder than we anticipated. Like with our chairs, I decided to re-stain it, and changed out all of the handles from black to a subtle gold. The cabinet didn’t quite fill out the wall, so a small plant and colorful framed art were perfect for filling up the empty space.

IMG_9923With the cabinet we now have a chance to display some of the items that we’ve had hidden away for ages, such as our wedding china.

IMG_9920IMG_9922We have also displayed other pieces that have some significance, such as the crystal glasses James used to propose, the framed number from our wedding table, as well as souvenirs from trips such as our honeymoon.

IMG_9915We were able to find this mirror with corners that echo the scrolls of the chandelier and the round backed chairs. In this piece we needed to use paint to bring the blacks and golds more in line with the browns of the room. We contemplated a frame at first, but decided on a mirror since it would reflect parts of our living room.

IMG_9919Our biggest infrastructure project so far has been the installation of central air conditioning. We decided to house the thermostat inside of this decorative metal box cut into the wall, and picked out similar decorative vents for the ceiling as well.

IMG_9925In order to create a separation between the dinning room and living room, we added a small railing which was a custom design built by Isaac’s Ironworks. We gave him reference material based off of the staircase in our old apartment building, and he made it exactly as we envisioned. When designing for our house, we’re always keeping in mind what we loved about our apartment, and the iron, the color of the hardwood, and the paint of the doors all create a sense of continuity with those memories. We are relieved to have another room finished in our home, and look forward to entertaining friends and family in this space.

Advertisements


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s